Doğumdan itibaren ortaya çıkan veya kaza – darbe – travma gibi sonradan buruna yönelen olumsuz etkilerle burun görünümünü bozan etkilerin; Nazoplasti, Rinoplasti adı verilen cerrahi burun estetikleri ile ya da geçici burun dolgularıyla düzeltilerek estetik görüntünün yakalanmasına verilen isimdir. Burun estetiği solunum yolu problemlerini gidermek amacıyla yapılacağı gibi kişinin estetik açıdan daha iyi bir görüntüye ulaşmasında da tercih edilebilmektedir. Burun dokuları, burun yapıları estetik ve cerrahi girişimle düzeltilebilmektedir.

Burun eğriliği, burun ucu düşüklüğü gibi problemler kalıcı olarak estetik operasyonlarla daha iyi bir görüntüye ulaştırılabilir veya daha geçici – daha uygun maliyetli olan dolgu müdahaleleriyle estetik görünüme kavuşturulabilir. Burun ucunun normal boyutlardan daha fazla genişliğe sahip olması, burun ucunun daha sivri ve belirgin olması, burun ucunun düşüklüğü ya da kalkıklığı, burun deliklerinin simetrik düzeyde bulunmaması, sıkışık gibi görünen burun ucu gibi problemler burun estetiğinin çalışma sahalarına birer örnektir.
Rinoplasti ameliyatı açık ve kapalı teknik olarak iki şekilde yapılabilir. Kapalı teknikte bütün kesiler burun içerisinde yapılır. Açık teknikte ise burun ucunda 3-4mm’lik bir kesik ile burun ucu açılır. Açık tekniğin en büyük dezavantajı burun altında iz bırakmasıdır. İyi yapılan bir ameliyattan sonra neredeyse belirsiz hale gelir. Ameliyatın hangi teknikle yapılacağı hastanın durumuna göre değerlendirip seçilir.